Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Визначна пам'ятка Полтави - Біла альтанка

user
Олександр Гапонов
01/09/2022
2482
0
Визначна пам'ятка Полтави - Біла альтанка

Біла альтанка - не просто пам'ятка, а "візитна картка" Полтави і одне з улюблених місць городян. Це арка з колонами, яка за формою нагадує підкову. Увечері вона підсвічується і стає фантастично красивою. Місцеві приходять сюди помилуватися міською панорамою, а гості міста роблять знімки на пам'ять про візит в цей мальовничий куточок України.

Альтанка знаходиться на Соборній площі. Добиратися до неї найзручніше з центру міста, прогулявшись пішки по вул. Соборності – одній з найстаріших та найбільш довгих міських вулиць. 

Історія Білої альтанки

Біла альтанка розташована на краю обривистого схилу, на так званій Івановій горі. Це не гора в традиційному розумінні слова, а невелика височина над Ворсклою. 

Читайте також: Укрзалізниця запустила новий залізничний рейс до Варшави

Пам'ятник був встановлений в 1909 р. на честь 200-річного ювілею Полтавської битви. Місце обрано не випадково, під час облоги Полтавської фортеці шведськими військами тут розташовувався Подільський Бастіон з укріпленнями сторожової вежі (що прикривала Полтаву). Разом із солдатами місцеві жителі хоробро відбивали напади шведів та здобули перемогу.

Не тільки місце, а й сама форма альтанки обрана не просто так. Існує легенда, що по прибуттю до Полтави кінь Петра I втратив підкову. Місцевий коваль підкував коня настільки швидко та якісно, що отримав від Петра I щедру винагороду. Сам же государ вирішив, що втрата підкови – знак, який передвіщає удачу. Саме тому альтанку побудували у формі напівдуги (як підкову).

Спочатку споруда була дерев'яною (встановлена в 1880-х роках), але вона не простояла довго. Ротонду захищали лише круті схили пагорба, на якому вона розташовувалася, земляні вали та частокіл. Незабаром на місці дерев'яної арки побудували масивну колонну конструкцію з цегли. Вона була повністю зруйнована під час Другої Світової Війни. Німецькі війська розібрали ротонду та влаштували на її місці артилерійський пункт спостереження.

У післявоєнні роки (точніше в 1954 р) було прийнято рішення про відновлення арки. Офіційно це вважалося реставрацією, але на ділі альтанку довелося відбудовувати заново (за образом і подобою колишньої). Тоді ж пам'ятник назвали Ротондою дружби народів. Правда, ця назва у полтавців так і не "прижилася", вони як і раніше звали конструкцію Білою альтанкою. Керував так званою реставрацією один з кращих міських архітекторів – Лев Вайнгорт. На арці була цитата з гімну УРСР, яку в 90-ті замінили словами І. П. Котляревського - відомого українського письменника, який жив і творив у Полтаві.

Читайте також: ТОП-10 місць Києва, які треба обов'язково відвідати

Опис Білої альтанки

Біла альтанка вночі

Біла альтанка - напівкругла колонада (з 8 колон) висотою 9 метрів. У 2009 році вона була обладнана світлодіодним підсвічуванням з чергуванням відтінків. Підсвічування арки включається разом з нічним міським освітленням.

Раз на годину під ротондою грає світло-звуковий ефект, який триває 15 хвилин. Він реалізований за проектом, який спеціально для Білої альтанки розроблений в Ліоні (Франція).

З арки відкривається чудовий вид на Поділ (мікрорайон Полтави), Хрестовоздвиженський монастир і на річку Ворскла. Вважається, що більше 11 століть тому на місці альтанки знаходився дитинець старовинного міста Лтава, яке з часом перетворився на Полтаву.

Біля Білої альтанки є меморіальний камінь, на якому викарбувано цитату з Іпатіївського літопису – історичного документа, в якому вперше згадано місто Полтава. У безпосередній близькості від ротонди знаходиться Успенський собор і музей-садиба І. П. Котляревського (побудована за малюнком Т.Г. Шевченка). 

Прикрашена біла альтанка

Оглянути всі ці пам'ятки й помилуватися Білою альтанкою – прекрасний привід для візиту до Полтави. Місто має відмінне транспортне сполучення. З Києва, Харкова, Дніпра, Одеси та інших великих міст є прямі (без пересадок) автобусні та залізничні рейси.

Купити квитки в Полтаву і з неї буквально в кілька кліків можна через сервіс SkyBooking. Зручна система навігації дозволяє швидко знайти і забронювати квитки на поїзд або автобус в бажаному напрямку за найвигіднішими цінами.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
пам'ятки
екскурсії
туризм
поїздка
квитки
полтава
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Карнавал у Ріо-де-Жанейро - історія, програма, поради

Ріо-де-Жанейро – одне з найбільш відвідуваних міст світу, яке славиться своїми унікальними карнав...

img

ТОП-10 місць Києва, які треба обов'язково відвідати

Київ - серце України, що об'єднує минуле і сьогодення. Пам'ятки архітектури, старовинні церкви та...

img

Як дістатися Буковелю: основні шляхи

Буковель - популярний зимовий гірськолижний курорт у Карпатах. Сюди приїжджають тисячі охочих пок...

img

Що означає блакитний прапор на пляжі?

На деяких пляжах по всьому світу можна побачити блакитний прапор. Він явно не схожий на державний...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок