Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Що подивитися в Берліні: найкращі визначні пам'ятки

user
Вирвич Любов
14/06/2023
1641
0
Що подивитися в Берліні: найкращі визначні пам'ятки

Берлін - одна з найбільш неоднозначних європейських столиць із 800-річною історією. Він пережив велич, руйнування, забуття і відродження, назавжди закріпивши за собою першість популярності серед міст Німеччини. Щороку його відвідують понад 20 млн. туристів у пошуках історичних дивин і сучасного епатажу. І того, й іншого в Берліні вдосталь, тому навіть короткий візит до міста залишить насичені враження. Перед поїздкою варто більше дізнатися про місця, які варто відвідати насамперед.   

Бранденбурзькі ворота

Бранденбурзькі воротаЄдині збережені з 18 колись зведених по периметру міста, Бранденбурзькі ворота є символом Берліна. За задумом творців вони символізують Врата світу. Над 12 монументальними колонами височіє колісниця під керуванням богині перемоги Вікторії. У період Другої світової війни через них проходили колони німецьких солдатів, які вирушали в бій. Згодом войовничий сенс архітектурного комплексу стерся. Сьогодні ця помпезна споруда мирно красується на фото туристів і відкриває шлях до історичного центру Берліна вздовж Липової алеї.

Галерея Іст-Сайд

Галерея Іст-СайдХудожня галерея просто неба налічує понад 100 робіт художників із різних країн світу. Її створено на уламках Берлінської стіни, що колись розділяла демократичну і тоталітарну частини країни. Зараз потворні бетонні панелі прикрашені барвистими сюжетами, які символізують перемогу демократії, свободу мислення і єднання німецького народу. Істсайдська галерея приваблює мистецтвознавців, артистів і простих мандрівників з 1991 року і не втрачає своєї актуальності й сьогодні.

Читайте також: ТОП-10 місць Києва, які треба обов'язково відвідати

Меморіальний комплекс "Берлінська стіна"

Меморіальний комплекс "Берлінська стіна"Майже 30 років з 1961 року східну Демократичну Німеччину (НДР) і Західні Федеративні землі (ФРН) розділяли 160 км бетонної стіни, обплутаної колючим дротом. Через центр Німеччини проходив кордон між прогресивним заходом і комуністичним Радянським Союзом, що розділяв самих німців на два ворогуючі табори. Після падіння стіни 1989 року її частини увійшли до музейних колекцій усього світу, а залишки в самому Берліні прикрасили художники. Як повчання для майбутніх поколінь уздовж Бернауерштрассе відтворено фрагмент довжиною близько 800 м у первозданному вигляді. Цей меморіальний комплекс нагадує про несправедливість і політичний тиск часів "холодної війни".

Рейхстаг

РейхстагНайвпізнаваніша будова в Берліні. Символ німецької державності був побудований 1894 року. За свою столітню історію його двічі руйнували майже дощенту, але дбайливо відновлювали. Сучасний Рейхстаг повністю відповідає первісному архітектурному кресленню, включно з незвичним скляним куполом, з якого відкривається захопливий вид на місто. Будівля парламенту відкрита для туристів, але вимагає попередньої реєстрації на екскурсію на офіційному сайті Рейхстагу.

Читайте також: Що подивитися в Кошице: найкращі визначні пам'ятки

Музейний острів

Музейний острівВідвідати відразу п'ять музеїв у німецькій столиці можна, перейшовши пішохідним мостом на рукотворний Музейний острів. Цей унікальний комплекс, закладений 1830 року, складається з кількох окремих експозицій, присвячених різним історичним епохам і культурам:

  1. Старий музей - найперший елемент комплексу, в якому виставлено колекцію давньогрецької зброї, ювелірних виробів і античних статуй.
  2. Новий музей присвячений давньоєгипетській культурі.  
  3. Стара національна галерея містить найкращі полотна імпресіоністів і стародавні римські фрески.
  4. Музей Боде - представляє зразки мистецтва Візантії, Італії та Німеччини часів раннього Середньовіччя.
  5. Пергамський музей - містить колекцію предметів побуту і культури Передньої Азії та Ісламу.

Музейний острів, розташований на річці Шпрее, заслужено вважається улюбленим місцем туристів. Тут кожен може отримати концентровану порцію вражень.

Берлінський собор

Берлінський соборКафедральний собор оберігає місто з початку ХХ століття. За ошатним бароковим ошатним фасадом ховається не менш величне багате внутрішнє оздоблення. Барвисті вітражі заломлюють сонячне проміння, розцвічуючи релігійні статуї та витіюваті барельєфи. У соборі встановлено великий орган майстра Зауера. Тут регулярно відбуваються органні концерти. Відвідувачі можуть вільно піднятися на оглядову терасу під куполом і помилуватися на місто з незвичного ракурсу.

Берлінська телевежа

Берлінська телевежаНад просторою Александрплац височіє 368-метровий шпиль телевежі, зведеної 1969 року. На початку 70-х вона виконувала виключно практичну функцію - забезпечувала гарний прийом телеканалів для всіх жителів східного Берліна. Зараз це одна з головних визначних пам'яток німецької столиці та туристичний магніт. Любителям гострих відчуттів сподобається ресторан і оглядовий майданчик, що обертається по колу на висоті близько 200 м.

Замок Шарлоттенбург

Замок ШарлоттенбургНа території палацу Шарлоттенбург кожен берлінець і гість міста абсолютно вільно може насолодитися королівським ландшафтним дизайном, погодувати коропів у ставку, прогулятися під віковими липами і помилуватися витонченими парковими скульптурами. Замок зведений на честь дружини прусського курфюрста Фрідріха I - Софії Шарлотти. До самого палацу XVII століття можна потрапити у складі екскурсійної групи. Відвідувачів порадує добре збережене внутрішнє оздоблення з елементами автентичних меблів і декору.

Площа Жандарменмаркт

Площа ЖандарменмарктНайошатніша площа Берліна відкриває вид на химерний Концертний зал, обрамлений тонкими шпилями Німецького і Французького соборів. Змінивши кілька імен, площа зберегла останнє, пов'язане з колись розквартированим тут армійським комплексом. Вона привертає увагу в будь-яку пору року. Городяни облаштовують тут різдвяні та тематичні ярмарки, оживляючи сіре каміння яскравими вогнями, мішурою та запахом свіжої випічки. По периметру площі розташовано безліч ресторанів і розважальних закладів.

Потсдамер Платц

Потсдамер ПлатцУ Потсдамської площі важка історія з безліччю падінь і злетів. У XIX столітті на ній розташовувався залізничний вокзал, потім - кінцева станція підземного метро. За часів Другої світової війни вона була повністю зруйнована, а з 60-х років по ній проходила Берлінська стіна. Після об'єднання Німеччини Потсдамська площа почала нову світлу сторінку історії, перетворившись на важливий культурний, діловий і транспортний вузол. У сучасних хмарочосах тут розташовуються великі корпорації, широким проспектом рухається безперервний потік машин, а доглянутими вулицями снують зайняті берлінці та захоплені туристи.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
німеччина
берлін
музеї
пам'ятки
рейхстаг
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Що подивитися в Кошице: найкращі визначні пам'ятки

Кошиці - перлина Східної Словаччини, його історія налічує понад 800 років. Прогулюючись вузькими ...

img

Визначна пам'ятка Полтави - Біла альтанка

Біла альтанка – не просто пам'ятка, а "візитна картка" Полтави та одне з найулюбленіших місць гор...

img

Пам'ятка Калуша - Церква Святого Архангела

Церква Архангела Михаїла – зразок архітектурної майстерності. Одна з головних архітектурних пам'я...

img

Чи безпечно зараз подорожувати у 2022 році?

Пандемія Covid-19 дуже вплинула на сферу туризму в усьому світі. Багатьом туристам довелося забут...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок