Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Львів - місто архітектурних шедеврів і культурної спадщини

user
Вирвич Любов
26/09/2023
1350
0
Львів - місто архітектурних шедеврів і культурної спадщини

Львів часто називають "українським Парижем" і по праву вважають одним із наймальовничіших міст усієї Східної Європи. Місто розташоване в західній частині України, тут протікає підземна річка Полтва, а також Вишня, Скло, Західний Буг і Дністер зі своїми притоками. Північна сторона області розташовується в лісостеповій зоні. Вона займає Мале Полісся, Волинську та Подільську височини, від Прикарпаття її відділяє долина Дністра. У свою чергу південно-західна частина включає хребти Українських Карпат.

Історія Львова

Історичний центр ЛьвоваЛьвів був заснований у XIII столітті і став столицею найбільшої держави Східної Європи - Галицько-Волинського князівства. Унікальне географічне положення прямо в точці перетину основних західно-східних торговельних шляхів у XV-XVII століттях забезпечило Львову статус провідного торговельного центру Східної Європи і найбільшого міста України.

За свою історію він стає центром книговидання, мистецтв, ремесел, архітектурних шедеврів у культурному просторі Європи. У період XVIII-XX століть Львів є частиною Австро-Угорської імперії, здобуваючи популярність завдяки технічним інноваціям. Саме тут був придуманий гас і згодом створена перша гасова лампа. З 1939 по 1991 роки місто входило до складу СРСР. Після проголошення незалежності України воно стає духовною та культурною столицею країни. У 2006 році місту виповнилося 750 років.

Архітектура та культурні пам'ятки

Читайте також: Укрзалізниця запустила новий залізничний рейс до Варшави

Латинський кафедральний соборЛьвів знаменитий різноманіттям і ексклюзивністю своєї архітектури. Тут безліч старовинних будівель у традиційному українському, готичному і неоготичному стилях, а також у стилях рококо, бароко, класицизм, ренесанс, арт-деко, модерн, конструктивізм і навіть футуризм.

Старе місто та його вулиці

Вулиці старої частини Львова можна розцінювати як самостійну пам'ятку, що підтверджує факт їхнього перебування під захистом ЮНЕСКО. Старовинні будинки XVII-XIX століття розташовані впритул один до одного, багато з них уже відреставровано. Найдовша пішохідна вулиця історичної частини Львова - імені Лесі Українки. Саме тут розташований Оперний театр, Преображенська церква та багато інших визначних пам'яток.

На Вірменській вулиці розміщується будівля Національного музею та одна з найстаріших міських церков - однойменна Вірменська церква. Краківська вулиця веде до Ринкової площі, тут є кілька популярних ресторанів і Майстерня шоколаду. Також на Ринкову площу виходить невелика вулиця Друкарська, де розташований Музей-аптека. На вулицях Підвальна та Івана Федорова розташовані знамениті історичні будівлі - Успенська церква, королівський арсенал, Домініканський собор і монастир.

Читайте також: Чому варто купувати залізничні квитки онлайн

Замки, церкви та собори

Підгорецький замок ЛьвоваСеред знаменитих архітектурних пам'яток Львова - Високий замок Данила Галицького з однойменним парком, оглядовий майданчик якого відкриває воістину мальовничу панораму. Цікавий Палац графа Потоцького, виконаний у XVII столітті в стилі французького барокового класицизму. Королівська розкіш інтер'єру вражає великою кількістю мармуру, ліпнини, позолоти і живопису. Саме тут сьогодні розташовується Музей європейського мистецтва.

Підгорецький замок на околицях Львова зберігся не тільки у вигляді ренесансного палацу, а й також не втратив своїх оборонних укріплень Уздовж оборонної лінії проходить глибокий рів, оточений земляними валами. У церковній архітектурі Львова добре простежується польська спадщина. Тут частіше трапляються католицькі церкви, проте присутні й православні храми. Найвідоміші з них такі:

  • Вірменський кафедральний собор XIV століття з унікальним розписом і найдавнішими фресками;
  • Собор святого Юра XVI століття в класичному бароковому стилі;
  • Костел святої Ельжбети - найвища будівля Львова, побудована на початку XX століття в неоготичному стилі;
  • Архітектурний ансамбль із вежі Корнякта, Успенської церкви та каплиці трьох святителів кінця XVI століття;
  • Латинський кафедральний собор;
  • Преображенська церква;
  • Бернардинський монастир;
  • Домініканський костел;
  • Костел кларисок.

Це тільки невеликий список архітектурних та історичних пам'яток Львова. Місто багате безліччю інших цікавих місць, які уособлюють його історію, культуру та унікальний характер.

Музеї та художні галереї

З давніх часів місто славилося своїми майстрами, тому музеї та галереї Львова вражають різноманіттям напрямків і тематик. Загалом тут функціонує понад 40 музеїв і понад 20 галерей. Обов'язково варто відвідати Львівський історичний музей, Національний музей, єдиний в Україні Етнографічний музей, а також Національний меморіал "Тюрма на Лонцького". Не менш цікавими є галузеві музеї - пошти, скла, пива, друкарства, релігії та меморіальні будинки-музеї, присвячені знаковим мешканцям міста.

Найвідоміша і одна з найбільших українських галерей - Львівська галерея мистецтв. Дуже важливо, що тут приділяється увага і сучасним авторам, роботи яких представлені в численних галереях центральної частини Львова.

Культурне життя

Львів - дуже яскраве місто з багатим культурним життям. Тут регулярно проводяться масштабні заходи, що вражають своїм масштабом і різноманітністю напрямків.

Театри, фестивалі та події

Львівська операУ місті діє дев'ять професійних театрів. Кожен театр має власну трупу і репертуар. Увагою користуються не лише знамениті трупи, а й молоді колективи. Найвідоміші львівські театри:

  • Оперний театр, розташований в одній із найкрасивіших будівель XVIII століття в стилі віденського псевдоренесансу;
  • Драматичний театр Марії Заньковецької XVII століття розташований у класицистичній будівлі;
  • Львівський обласний академічний академічний український музично-драматичний театр, що відіграє провідну роль у театральній культурі регіону та популяризує українські традиції.

Також культурна столиця вражає своїми фестивалями та масштабними заходами. В яку б пору року ви не приїхали до Львова, завжди буде можливість взяти участь в одному з автентичних фестивалів. Загалом у місті проходить 89 фестивалів, зокрема:

  • Фольклорний фестиваль "Етновир", що презентує страви народів світу та виступи етнічних колективів;
  • Міжнародний літературний фестиваль "Форум видавців" - найбільший у Європі, на якому відбуваються презентації книг і зустрічі з письменниками;
  • Фестиваль "Рок-Коляда", на якому старовинні різдвяні традиції гармонійно переплітаються з різними жанрами сучасної української музики.

Фестивалі та події приваблюють безліч відвідувачів із різних частин України та світу. Якщо ви плануєте відвідати Львів під час будь-якого фестивалю, рекомендуємо заздалегідь перевірити актуальну інформацію про дати та події.

Кухня та кулінарні традиції

Місцева кухня мультинаціональна. У ній поєднуються українські, австрійські, польські, румунські та єврейські кулінарні традиції. У Львові обов'язково потрібно скуштувати галицькі ковбаси, деруни з грибами, флячки (рубці) з яловичих шлунків із гострим соусом, а також галицький солодко-гострий салат із чорносливом і часником.

Знакові десерти - пляцки з різноманітними начинками, львівські сирники з ароматним алкоголем, штруделі з вишнею та вафлі зі згущеним молоком андрути. Усі вони чудово поєднуються з кавою по-львівськи.

Туризм і розваги

Площа Старий РинокЛьвів славиться однією з найбагатших екскурсійних програм в Україні. Окрім чудової природи та заповідників, тут дуже багато пам'яток архітектури, музеїв, галерей, театрів і просто чудових варіантів для відпочинку.

Прогулюючись містом, можна побачити не лише знамениті місця, а й безліч менш відомих, але самобутніх та унікальних закладів. Культурна столиця - справжній центр розваг, творення та відпочинку, що приваблює не тільки закордонних туристів, а й українців з інших регіонів.

Популярні туристичні напрямки

Львів багатий на розмаїття туристичних напрямків - пішохідних екскурсій старими кварталами, а також вечірніх і нічних. Туристам подобається досліджувати палаци, дахи та підземелля міста. Дуже цікавими є гастрономічні екскурсії, де гості можуть скуштувати місцеву кухню, каву, шоколад, алкоголь та особливості їхнього приготування. Своєю чергою традиційні міські свята знайомлять із тутешніми традиціями та колоритом.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
львів
архітектура
культура
історія
спадщина
україна
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Название для поезда тест вдыфв ыф

Название для поезда тест вдыфв ыф Название для поезда тест вдыфв ыф Название для поезда тест вдыф...

img

Памуккале - лікувальний курорт і природна пам'ятка

Памуккале - один із найвідоміших турецьких курортів. Він славиться не тільки корисними лікувальни...

img

Авіаквитки без багажу: що це означає?

У цьому випадку навіщо платити за багаж у економ-класі, якщо можна просто купити дешевий квиток б...

img

Краса Будапешта: що відвідати насамперед

Це місто наповнене старовинною архітектурою, культурними пам'ятками, а також сучасними будинками,...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок