Завантаження...

Новини
Дата
Назад
1 Дорослих
Дорослi
Діти
до 14 рокiв
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд

Пшемисль: Зануритися в минуле величного міста

user
Вирвич Любов
14/08/2023
1494
0
Пшемисль: Зануритися в минуле величного міста

Перемишль - одне з найдавніших польських міст. Близькість із кордоном України забезпечує йому роль провідного транзитного пункту в українсько-польському сполученні. Звідси легко дістатися до інших регіонів Польщі, але й саме місто заслуговує на увагу туристів.

Історія та культурне надбання Пшемисля

Зображення старого ПшемисляТисячолітня історія міста Підкарпатського воєводства збереглася в його численних пам'ятках. Романська та готична архітектура, бароко, а також габсбурзькі фортеці та бункери Першої світової війни сьогодні є свідченням історії Перемишля. У VII столітті на його території з'явилася перша фортеця, а вже в X - повноцінне місто. З X століття за нього точилася боротьба одразу трьох держав - Угорського королівства, Київської Русі та Польщі, аж поки в XII столітті він став частиною Галицько-Волинського князівства. У 1340 році Перемишль належав Польщі, а після перейшов до складу Австрії.

За часів Першої світової війни місто являло собою потужну фортецю, обложену російськими військами. У 1918 році Перемишль стає містом звільненої Польщі, але 1939 року приєднується до Української РСР. У період з 1941 по 1944 роки воно перебувало в німецькій окупації, а 1945 року знову відійшло Польщі.

Географія та розташування Перемишля

Читайте також: Укрзалізниця запустила новий залізничний рейс до Варшави

Архітектура ПшемисляПшемисль розташований на південному сході Польщі і є прикордонним містом за 12 км від України. Тут складна місцевість, що з'єднує низовини та гірські хребти. Завдяки вдалому місцю розташування і тому, що через місто протікають річки Вігор і Сан, місто з давніх часів мало важливий торговий потенціал.

Економіка та промисловість

У місті розвинений туризм, проте не він є першорядним складником місцевого економічного благополуччя. Перемишль - серйозний промисловий центр, заснований на радіоелектронній, електротехнічній, деревообробній, швейній та харчовій промисловостях. Будучи важливим транспортним вузлом, місто активно займається торгівлею з іншими країнами.

Культурне життя та заходи

Читайте також: ТОП-10 місць Києва, які треба обов'язково відвідати

Пшемисль регулярно стає місцем проведення багатьох туристичних, розважальних і спортивних заходів. Тут відбуваються відбори на польський Аматорський чемпіонат з гірськолижного спорту та сноуборду, а також на Аматорський чемпіонат на гірських велосипедах. Двічі на рік можна взяти участь у Всепольських пробігах "Фортеця Перемишль", а в травні діє масштабний Підкарпатський туристичний ярмарок, який із задоволенням відвідують гості з різних країн.

Туризм і визначні пам'ятки

Завдяки тому, що багато знакових місць у Перемишлі розташовані близько одне до одного, мандрівникам достатньо кількох годин для поповнення своєї скарбнички вражень. Але чим більше у вас часу, тим більше цікавого відкриє це старовинне місто.

Популярні місця для туристів

Ринкова площа Пшемисля

Найвідоміше місце тут - Ринкова площа, навколо якої розташовані найстаріші будівлі міста. Деякі будинки були побудовані ще в XVI столітті та відреставровані в наші дні. Також на площі встановлено пам'ятник солдату Швейку, а неподалік від нього - фонтан із символом міста, ведмедем. Серед безлічі церков особливо виділяється собор Перемишля з 71-метровою дзвіницею, з якої відкривається мальовничий вид на місто. За кілька хвилин від центру можна побачити частини невеликої фортеці, що залишилася з XIV століття, з якої теж добре видно місто. Побачити ікони XV століття та найважливіші артефакти польської історії можна в Національному музеї Перемишля.

На увагу заслуговує й унікальний Музей дзвонів і люльок, розташований у вежі XVIII століття в стилі бароко. Серед експонатів можна побачити дерев'яні та вапнякові різьблені трубки, а також старовинні дзвони, вироблені в цьому місті. Крім прекрасної колекції, музей приваблює і дахом, піднявшись на який можна насолодитися панорамним видом.

Історичні замки та архітектура

Палац ЛюбомирськихПшемисль - єдине місто з 20 діючими костелами багатовікової давності. Місто зберегло старовинне планування вулиць, прогулюючись якими ви побачите безліч стародавніх будинків і пам'яток архітектури. Найвідоміший тут замок Казимира був побудований у XIV столітті. На жаль, його кріпосні стіни не збереглися до нашого часу - їх розібрали кілька століть тому. Саму будівлю, її південно-західний мур і прилеглі вежі було відреставровано наприкінці XX століття.

Інша архітектурна пам'ятка в стилі ренесанс - Францисканський костел XVIII століття. Його фасад прикрашений фігурами святих і величними білими колонами, а внутрішній інтер'єр вражає своєю розкішшю. До списку сакральних місць Перемишля також входить монастир Домініканок, збудований у XVI столітті, та пізніший архітектурний шедевр - будинок Колегії Єзуїтів святого Іоанна Хрестителя XVII століття. Обов'язково варто відвідати Палац Любомирських, спланований 1887 року архітектором Максиміліаном Нітша. Прекрасна будівля сьогодні розміщує одну з філій Національної Східноєвропейської вищої школи. На увагу заслуговує і вежа з годинником поблизу Ринкової площі, збудована в стилі пізнього бароко. У XVIII столітті її зводили як дзвіницю греко-католицького собору, проте споруда не була закінчена. Серед інших вражаючих пам'яток архітектури - місцевий залізничний вокзал ХІХ століття, а також міські мури, фортеця ХІХ століття, храми, бункери лінії Молотова, Татарський курган і багато іншого.

Природні парки та рекреаційні зони

Замковий парк Маріан Стронскі - прекрасний сад XIX століття, що розкинувся на пагорбі. Мальовничі алеї, альтанки, неоготичний будиночок садівника і старовинні статуї ховаються тінню дубів, каштанів, грабів, гінкго білоба. Арборетум Bolestraszyce - величезний дендропарк в околицях міста. Площа 308 гектарів наповнена безліччю видів дерев і рідкісних рослин, включно з водними. Багато з них перебувають під загрозою зникнення. У глибині дендрарію є і садиба XVIII століття.

Ландшафтний парк ПшемисляЛандшафтний парк Pogorze Przemyskie - четвертий за величиною в країні. Горбиста територія наповнена лісами, серед яких ховаються занедбані храми, крихітні села зі старовинними будинками, костели і навіть бункери. Також в околицях Перемишля розташований великий заповідник Kopystanka. Тут можна насолодитися єднанням із природою, прогулятися стежками вздовж водойм, піднятися через ліс до села Брилінце. Вершина парку розташована на висоті 541 метр і відкриває прекрасний огляд аж до українського кордону.

Помилка у тексті? Виділіть її мишкою та затисніть Ctrl+Enter
польща
пшемисль
пам'ятки
історія
культура
Додати свій коментар
Новини на тему
img

Готуємось до подорожі на Ніагарський водоспад

Ще напевно зі шкільних уроків географії при слові водоспад, перше, що спадає на думку – це Ніагар...

img

Підвищення цін на квитки громадського транспорту в Німеччині

Тарифи на громадський транспорт у Німеччині помітно зростуть. Усі місцеві логістичні компанії вже...

img

Що можна побачити в Празі: історичні і культурні місця міста

Прага - одна з найяскравіших європейських столиць, приваблює архітектурним багатством і доброзичл...

img

Романтика у 21 столітті у таємничому Тадж-Махалі

Зображення обличчя та фігури на фоні Тадж-Махала належить до класики світової туристичної фотогра...

Ок
Надсилання помилки

Орфографічна помилка у тексті:

Надіслати текст автору?

Додати коментар (необов'язково):

Ок